Anjioplasti tedavisi

Soru – CevapKategori: Girişimsel RadyolojiAnjioplasti tedavisi
Senem Kangal asked 7 sene önce

Annemin şah damarı tamamen tıkalı ve bize İzmir’de 9 eylül ünv. de ‘tam tıkalıysa işlem yapılamamaktadır’ dendi fakat annem çok kötü durumda ve bununla yaşayamaz günlük hayatını sürdüremez hale geldi başında sürekli zonklayıcı şekilde bir ağrı var ve sürekli fenalık geçiriyor Anjioplasti tedavisi uygulanabilir mi?
Tam tıkalı damar açılabilir mi?
Yada suni damar takılabilir mi?

Özgür replied 7 sene önce

Halk arasında ,Şah damarı olarak adlandırılan Karotis damarları boyunda sağda ve solda olmak üzere iki tanedir. Sağdaki şah damarı beynin sağ yarısını, soldaki şah damarı beynin sol yarısını beslemektedir. Ancak insan beyni içerisinde bazı kişilerde doğuştan gelen beynin sağ ve sol yarısı arasında köprü-bağlantı damarlar vardır. Dolayısı ile bazı kişilerde beynin sağ yarısı soldan, sol yarısı da sağdan da beslenbilmektedirler. Ancak bu köprü-bağlantı damarlar bazı insanlarda bulunurken bazı insanlarda olmayabilir, bazı kişilerde çok ince ve zayıf iken bazı kişilerde oldukça gelişmiştir. Dolayısı ile bazı kişilerde şah damarının biri tamamen tıkalı olsa da hastada hiçbir problem olmayabilir (Bu kişiler doğuştan şanslı kişilerdir, çünkü beynin tıkalı olan tarafı tıkalı olmayan taraftan az önce bahsettiğim bağlantı-köprü damarları ile beslenmeye devam eder) Ancak bazı kişilerde ise bir tarafın tıkalı olması ciddi sorunlara yol açabilir, mesela hasta felç kalabilir (çünkü bazı kişilerde bu bahsettiğimiz doğuştan gelen beynin sağ ve solunu bağlayan bağlantı damarları yoktur)

Yani durumu şöyle özetleyebiliriz; şah damarının tam tıkalı olması durumunda, hastanın beyni içerisinde doğuştan gelen bağlantı damarların bulunup bulunmamasına göre ciddiyeti değişir. Bağlantı damarları varsa ve iyi gelişmişse hastada sorun olmaz, bağlantı damarları doğuştan yoksa ya da var ama zayıfsa bu durumda hastada ciddi problemler doğar.

Tedavi kısmına gelecek olursak;

Tam tıkalı olan bir şah damarının Girişimsel Radyolojide Anjioplasti ile müdahale edilerek açılması mümkün ancak zor ve risklidir, genellikle önerilmez. Ancak damar yeni tıkandı ise (yani yıllar içerisinde yavaş yavaş değilde ani bir tıkanıklıksa), ya da örneğin bir travmaya bağlı gelişen bir tıkanıklık ise bu durumda herhangi bir işlem yapılmadan sadece pıhtı eritici ve kan sulandırıcı ilaçlarla da uzun vadede damarın açılma şansı vardır. Eğer damar tam tıkalı değilse, az da olsa açık bir kısmı varsa, bu durumda damar Balon Anjioplasti veya Stent kullanılarak tıkanıklık genişletilebilir. Diğer taraftan tedavi kararı verirken diğer şah damarının da durumu önemlidir. Daha önce bahsettiğimiz gibi insanda iki şah damarı bulunur, birinin tam tıkalı olması halinde, diğerinde de tam tıkanıklık olmasa da yine de bir daralma varsa, bu durumda tam tıkalı olmayan ancak dar olan tarafa müdahale edilmeli ve bu taraftaki darlık ortadan kaldırılmalıdır. Tüm bu durumların ortaya konabilmesi için de hastanın mümkünse önceden Anjiografi olması veya Bilgisayarlı Tomografi (BT) veya EMAR (MRG) ile damarsal yapılarının incelenmesi gerekmektedir, bu şekilde bir damarsal haritalama yapılarak hangi damar tıkalı, hangi damarda darlık var, bağlantı damarlar var mı, hangi damarlara müdahale gerekmektedir gibi sorulara yanıt aranır. Bu durumu ortaya koymak ve haritalama yapmak için bu tetkikleri gerçekleştirebilecek düzeyde herhangi bir Radyoloji Ünitesine veya bahsettiğiniz Üniversite hastanesinin Radyoloji Anabilim dalına başvurunuz, böylelikle yapılacak tetkikler ile gerçekten bir tam tıkanıklık var mı, ya da darlık varsa yüzde kaç darlık var, başka damarlarda da darlık var mı gibi tedavi kararını etkileyecek bilgiler elde edilmiş olur.

Son olarak eklemek gerekir ki tüm bu kararları öncelikle hastayı yakından takip eden ve hastanın Nörolojik durumunu en iyi bilen ilgili hekim vermelidir. Mevcut riskler, hastanın tedaviden göreceği veya göremeyeceği fayda hasta ve hasta yakınına açıkça anlatılmalıdır. Birçok hastada şah damarı tıkanıklığı dışında başka birçok hastalık aynı anda bulunabildiğinden (örneğin kalp hastalığı, şeker hastalığı, diğer damar hastalıkları gibi) Şah damarlarına yapılacak Girişimsel müdahale ya da ilaç ile takip edilme kararı sadece Girişimsel Radyolog tarafından değil, Nöroloji,Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisi gibi diğer bölümlerin de ortak kararı ile olmalıdır.

Son not: Tam tıkalı damarın Cerrahi olarak açılması veya suni damar takılması sofistike ameliyatlardır, bu konuda lütfen bir Kalp Damar Cerrahından detaylı bilgi alınız.