Yüz lekeleri

Büşra asked 7 sene önce

Merhaba Hocam ben 21 yaşındayım. Sol yanağımda doğuştan var olan kıllarım ve ten rengimin bir koyusu şeklinde bölge bölge lekelerim var, Bir kısmı gözüme yakın ve burnumun yan kısmını kapsıyor. Diğer kısmı da saç diplerimin bitişinden yanağımda oluşuyor. Sol yanağımdan kafamın bir kısmında doğuştan olan ben olduğunu söylüyor, doktorlar. Fakat leke ve kıllar için 10 yaşında lazer tedavisi gördüm, 6 seans yaptılar, faydasını görmedim. Ondan sonra yine sol yanağımın gözaltında ve burnumun bir kısmını kapsayan şişiklik meydana geldi. Bu şişiklik yaş ilerledikçe büyüyor. Fakat doğuştan olan bir şişiklik yaş ilerledikçe büyüme yapıyorda olabilir. Ama ailem küçükken şişikliğimin yok olduğunu , doğumdan sonra oluştuğunu söylüyor. Uludağ üniveritesi tıp fakültesine estetik plastik ve rekonstrüktif bölümüne gittim. Yanağımın komple ameliyat edemeyeceklerini, sadece şişikliği halledeceklerini, onunda bir kısmını halledeceklerini+ iz kalacağını söylediler. Radyoloji bölümüne gittim anju yaptılar iğne tedavisi ile şişiklik için ilaç salacaklarını söylediler, ama hiç faydası olmaz sadece yüzünün rengi değişir, dedi Doktor. Dermatoloji bölümüne gittim. Şişikliğimin kökünü bulmak için beni radyoloji ye gönderdi. Şişikliğimin kökü bulunduktan sonra leke ve kılları için lazer tedavisini uygularız dediler. Şişikliğin kökü bulunmadan lazer tedavisi uygulanırsa bir faydasını görmeyeceğimi ve bu şişikliğin bir damar tarafından beslendiğini, kıllarım da aynı şekilde bir damar tarafından beslendiğini söylediler. 10 yaşlarında iken bir beyin bölümü doktoruna gitmişim. Fakat yaptığı tedavi sonucu beynimde bir şey olmadığını söyledi.. Burnumun üstünde yeni bir şişiklik oluşmaya başladı. Göz kapağımın üzerinde de hafif şişiklik var. Göz kapağım da şişiklik içinde Uludağ üniversitesi tıp fakültesinde göz bölümüne gittim. Muayane yaptılar fakat bir şey bulamadılar. Uludağ üniversitesinde bir bölüm beni özel hastaneye sevk etti. O hastane de yüzümü gören doktorlar vücudunun başka bir yerlerinde lekelerin var mı diye sordular. Bende olmadığını söyledim. Kendileri de vücudumu incelediler, Yanağım dışında leke görmediğini söylediler. Bunu bana uludag üniversitesinde bir bölümde de sormuşlardı. Fakat oradaki doktorlar da incelediklerinde vücudumda bir leke bulmadılar. Bu şişikliğe tedavi uygulanmazsa, diğer temiz yanağıma kaplayacağından korkuyorum. Allah muhafaza…Hastalıkla ilgili tıbbi sonuçlarını aşağıya yazıyorum. Umarım bana mutlu haberle dönersiniz Hocam. Güzel haberlerinizi bekliyorum. Tedaviye geç mi kalıyorum hocam
Radyoloji
Tarih: 29/11/2010
KLİNİK BİLGİ: Hastadan elde ettiğimiz bilgilere göre sol yanak üstünde doğumdan beri olan kıllı ben ve lazer tedavisinden sonra artan şişiklik mevcut. YÖNTEM: t1a se Aksiyel ve koronal, T2A TSE Aksiyel sagital kronal, Yağ baskılı T1A SE kronal, IV godonilyumlu kontrast madde verilmesini takiben T1A SE aksiyel ve sagital, yağ baskılı T1A SE koronal. BULGULAR: Hastanın sol yanak bölgesinde burun sırtından başlatıp, maksiller ve zigomatik alandan parotis lojuna kadar takip edilen düzensiz cilt kalınlaşması şekilnde bir lezyon izlenmektedir. lezyon özellikle maksiller bölgede ve burun sırtı kesiminde subkutan yağ dokusu içine doğru da uzanım gösteren belirgin bir kalınlaşma sergilenmektedir. (ön-arka kalınlığı bu bölgede yaklaşık 1,5 cm ölçülmüştür.) Lezyon T1A imajlarda kasa yakın intensitededir. T2A imajlarda yağa kıyasla intensitesi bir miktar düşüktür. Kontrast madde ile ***jen olarak belirgin boyanma gösterdiği saptanmıştır. Hastanın sol zigomatik kemiğinin temporal yüzünde ve komşu maksiller sinüsün lateral duvarında muhtemelan basınç erozyonuna bağlı yeniden şekillenmeye yol açan 1,5 cm çapında bir lezyon izlenmiştir. Lezyon T1A imajlarada yağ ile izointens’tir. Yağ baskılı imajlarda intensitesinin baskılandığı görülmektedir ve kontrastla periferinden boyandığı saptanmıştır. Her iki maksiller sinüste solda sinüsü belirgin ***tere eden kontrast madde ile periferial boyanma gösteren kistleri olarak değerlendirilen lezyonlar saptanmıştır. SONUÇ olarak – Sol yanakta ağırlıklı olarak kutonöz yerleşimli parotis bölgesinden burun sırtına kadar uzanım gösteren lezyonun MR görünümü klinik bulgular ile değerlendirildiğinde kapillar malformasyon gibi konjenital bir vasküler lezyon açısından anlamlı bulunmuştur. Sol zigomatik kemik komşuluğunda kemikte yeniden şekillenmeye yol açan 1,5 cm çapındaki lezyonun görünümü de dermoid kisti düşündürmüştür. – Her iki maksiller sinüste belirgin retansiyon kistleri saptanmıştır.
Dermatoloji pol.
Tarih : 13/07/2011
Klinik bilgi : Sol yüz yarısında doğuştan beri olan kıllı kahverengi beninde 1 yıldır kabarıklık meydana gelince hastanın yapılan yüz MR’ı sol yanakta ağırlıklı olarak kutonöz yerleşimli parotis bölgesinden burun sırtına kadar uzanım gösteren lezyonun MR görünümü klinik bulgular ile birlikte değerlendirildiğinde kapillar malformasyon gibi konjenital bir vasküler lezyon açısından anlamlı bulunmuştur. Sol zigomatik kemik komşuluğunda kemikte yeniden şekillenmeye yol açan 1,5 cm çapındaki lezyonun görünümü de dermoid kisti düşündürmüştür. Şeklinde raporlandı. Sonrasında tarafımızca değerlendirilen hastanın dış merkezli yapılan doppler us’ da sol zigomatik kemik ve sol orbital inferıoruna yönelik yapılan yüzeysel us de cilt-ciltaltı yağ doku içerisinde en derin yerinde 9.5 mm ölçülerin heterojen hiperekoık solıd kitle lezyon izlenmiştir. Tanımlanan lezyonun inferirorundaki kemik serozal yüzeyi ile komşuluk gösterdi. Ancak sonografik olarak invaze
Benim için en büyük sıkıntı ergenlikte beliren şişiklik hocam. Bu şişiklik önceden yoktu, sonradan belirdi. Şimdi ise yayılıyor . Yüzümü saracağından korkuyorum, Burnumu sol tarafında ve gözüme yakın , göz kapağımda da var. Daha önceden göz kapağımda olan şişiklik ; öncekine göre daha da şişti. Tedaviye geç kalmadan ve daha da ilerlemeden gerekli müdahale yapılmasını istiyorum 🙁 yardımlarınızı bekliyorum neler yapılabilir hocam ?

Özgür replied 7 sene önce

Geçmiş olsun. Tedaviniz bir ekip çalışması gerektirmektedir. Dermatoloji , girişimsel radyoloji, plastik ve rekonstrüktif cerrahisi, mümkünse yüz cerrahisi ile ilgili bir estetik cerrah, kulak burun boğaz doktoru ve belki de beyin cerrahisi hep bir şekilde sizi değerlendirilmelidir. Hekimlerin sizi tek tek değerlendirmesi sonuca varmayı zorlaştırabilir düşüncesindeyim. Bu nedenle bu konuda bu saydığım branşları bulunduran bir konseye katılarak toplu bir karar ile tedavi edilmeniz gerektiğini düşünüyorum. Tedavi konseyleri genellikle ilgili branşlar tarafından tıp fakültesi hastanelerinde gerçekleştirilmektedir. Kendi bulunduğunuz ildeki üniversiteye konsey için başvurunuz.

Girişimsel radyoloji ise size gerekli durumlarda embolizasyon veya skleroterapi konularında yardımcı olacaktır.