Miyom ameliyatı

Aslı asked 7 sene önce

Merhaba,

Ben 36 yaşındayım. 6,3 ve 2.5 cm çapında myomlarım var. Görüştüğüm jinekologlar ameliyat olmam gerektiğini söylediler. Çok kanamam oluyor. Daha önce sezaryen esnasında myomektomi yapılmıştı 2005 yılında. Aslında ben tekrar ameliyat olmak yerine embolizasyon tedavisi düşünüyordum. Görüştüğüm dr.lardan biri embolizasyonda kullanılan tıkayıcı maddenin o bölgeden kurtulması olasılığında çok ciddi sıkıntılar yaşayabileceğimi ve hatta hayati tehlike yaratabileceğini söyledi. Aklım çok karıştı bu açıklama ile. Böyle bir şey olası mı?

İkinci sorum ise; tiroid papiller ca dolayısı ile 2008 den bu yana kontrol altındayım. Temmuz sonundda USG kontrolüm var. Embolizasyon sırasında kullanılan opak madde RAI taramasının yapılmasına(Eğer gerekirse) engel olur mu?

Son olarak şunu sormak istiyorum. Ankara\’da bu tedaviye ulaşabilme imkanım var mı? Yoksa mutlaka Antalya\’ya mı gelmeliyim?

Cevaplarsanız çok sevinirim.

Özgür replied 7 sene önce

Merhaba. Embolizasyon tedavisi için uygun bir adaysınız. Anladığımız kadarıyla miyomlarınız büyük ve semptomatik (yani kanamalarınız var). Bu nedenle embolizasyon yapılabilir, daha önce sezeryan olmanız ve daha önce miyomektomi geçirmeniz embolizasyon için engel değil. Embolizasyon işleminde kullanılan tıkayıcı taneciklerin boyutları 100-700 mikron arasında değişmektedir. Ayrıca tanecikler vücut içerisine verildikten sonra üst üste binerek (lego oyuncaklar gibi düşünün) boyutları daha da artabilir. Bu tanecikler doku embolizasyon ajanları olarak bilinirler ve toplardamarlara geçmezler, verildiği doku içerisine hapsolurlar. Dolayısı ile yerlerinden kurtulma ve başka yerlere gitme şansları yoktur. Yaptığımız hiçbir işlemde böyle bir komplikasyonla karşılaşmadık. Dolayısı ile bu konuda korkmanıza gerek yok. Görüştüğünüz jinekologlar size ameliyat önerebilirler ancak Türkiyede ”Uterin Arter Embolizasyonunu” hiç duymamış veya böyle bir tedavinin pratikte uygulandığını görmemiş jinekologlar da bulunduğunu hatırlatırız. Size konusunda uzman bir jinekologla karşılıklı tartışarak bilimsel çerçevede karar vermenizi öneririz.

İkinci sorunuza cevaben; işlem öncesi kullanılacak ilaçların (opak maddelerin) RAI taramasının sonuçlarını etkileyebilir, ancak bu konuda işlem öncesi kullanılan bilinen birtakım yöntemler ile basit önlemler alınabilir. Birçok tiroid hastası önlemlerle anjiografi olabilmektedir. Bu konuda sizi takip eden endokrin veya iç hastalıkları uzmanı doktorunuzdan yardım alınız.

Son olarak bu işlem için Ankarada özellikle Üniversite Hastanelerinin Girişimsel Radyoloji Bölümlerinden yardım almanızı tavsiye ederiz.