bu sayfayı çok beğendim.Sorulan sorulara gayet yeterli ve anlaşılır cevaplar veriliyor benimde bir sorum olacaktı.annem 52 yaşında yaklaşık 5 ay önce akut pankreat atağı sonrasında 65×48 mm çapında psödokist olştu ve kistte gerileme olmayıp aksine sorunlu hale gelince içindeki sıvının boşaltılmasına karar verildi şimdi bu işlem yapılacak ve annem için büyük kaygılarımız var acaba risk varmıdır sıvı homojen görünümde dendi acaba patoloji sonucu nasıl çıkar,ne gibi sorunlarla karşılaşırız çabuk atlatabilirmi veya tekrarlarmı ?
Lütfen giriş yapın veya cevabınızı göndermek için Kayıt olun
Öncelikle geçmiş olsun.
Psodokist (yani yalancı kist), pankreatit (yani pankreas iltahabı) sonrasında sık görülen ici sıvı dolu keselere verilen isimdir. Pankreas iltihabı sonrasında sıkça karsilasilmaktadir. Bu keseler ultrason veya bilgisayarli tomografiyle belli araliklarla takip edilerek boyutunun küçülüp küçülmediğine bakılır. Bazen bu kistlerin içindeki sıvı enfekte olabilir (yani kist içindeki sıvı iltahapli sıvıya dönüşür) veya boyutu artar. Bu durumda kistlerin ameliyatla veya girisimsel radyolojide ameliyatsiz arak sıvının boşaltılması gerekir. Boşaltma işlemi günlük pratiğinde Girisimsel Radyoloji ile ilgilenen bir radyolog için oldukça kolay bir girişimdir. İşlemin komplikasyon oranı oldukça dusuktur. Anneniz genc oldugundan (52), işlemi kolaylikla kaldırabecektir. İşlem standart olarak lokal anesteziyle yapılmaktadır hasta işlemde ağrı duymaz. İşlem sonrası hafif bir ağrısı olabilir. Ancak sorun yaratacak kadar ciddi bir ağrı değildir basit bir ağrı kesiciyle gecebilmektedir. Kist boşaltılır iken iki yöntem kullanılabilir. Ya kist bir iğne ile girilerek boşaltılır. Ya da kist çok büyükse veya iltahapli ise, o zamanda önce igne ile boşaltılır sonra da içerisine kateter dediğimiz bir plastik boru yerleştirilir. Bu plastik kateterin bir ucu kist içerisinde bir ucu da cilt dısında kalır böylelikle kist sıvısı sürekli dışarıya boşalacak ve sıvının vücut içerisinde birikmesi önlenecektir. Sıvı vücut tarafından üretildiği müddetçe kateter de vücutta kalmalıdır. Bu süre bazen bir ayı bulabilir ( özellikle büyük kistlerde bu süre uzundur) kateter takılan hastalara kateter vücutta kaldığı sürece belirli aralıklarla pansuman yapılmalıdır yoksa kateter iltahabı olabilir. Bu durum kateterin çıkartılmasını gerektirir ki tedavi bu durumda yarım kalmış olur. Ancak daha oncede belirttiğim gibi hastalara hiç kateter takılmadan da sadece igneyle boşaltma işlemi de çoğu zaman tek basına yeterli olabilmektedir.
Psodokistler bosaltilazsa zamanla büyüyebilir, sayısı artabilir, enfekte olabilir, ağrı yapabilir veya çevredeki organlara (örneğin bağırsaklara ) baskı yapabilir. Buna bağlı ağrı kabizlik, bağırsak tıkanıklığı ve benzeri durumlar oluşabilir bu nedenle büyümeleri durumunda mutlaka boşaltılma işlemi yapılmalıdır
İşlem Girisimsel radyolojide uygulanan işlemler göz önüne alındığında diger birçok işleme göre aslında daha basit bir uygulamadir. Ancak hekimin tecrübesinin önemli olduğu ve Girisimsel radyolojinin bir ekip işi olduğu unutulmamalıdır bu vesileyle işlem için deneyimli merkezleri tercih etmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca tüm Girisimsel Radyoloji uygulamalarında olduğu gibi bu işlemde de hasta takibi çok önemlidir. Hastayi islem sonrasinda takip etmek işlem yapmak kadar hatta daha da önem arz etmektedir.
Tanı gercekten doğru konduysa patolojisinin iyi çıkacağını düşünüyorum ancak işlem oncesinde hastanın ultrason ve tomografi ile iyi araştırılması gerekmektedir (bu yapılacak işlemin de doğru teknikle yapılmasına olanak saglar)
Bu işlem deneyimli ellerde anneniz için sorun olmayacaktır endiselenmeyiniz ve saglıgı için gerekli görüldüyse bu işlemi yaptırınız
Psodokistler tekrarlayabilir bu durumda da işlemlerin tekrarlanması gerekebilir.