Yemek Borusu Daralması

Soru – CevapKategori: Girişimsel RadyolojiYemek Borusu Daralması
Özlem Can asked 8 sene önce

merabalar benim kızım 3 yaşında 20 ağustosta yağçöz içti   biraydır ikihaftadabir  dilatasyon yapılıyor 2yerden yemek borusu daralması oluştu üst bölüm ve en alt bölümde üst bölüm 2 senstır endoskopik balonla dilatasyon yapılıyor alt daralmaya dokunulmamış henüz endoskopi sonrası kızım su bile içemiyor ve bu bir kaçgün sürüyor aşırı zorlanarak  köpük kusuyor öksürüyor bir kaçgün lavaboya çıkmıyor doktor mama verdi ama onuda hiç içmiyor içemiyor kusmadan ötürü ona stent takılırsa hemen iyileşirmi yoksa oda bayağı zaman alan bişeymi  ve takılan stent kendiliğinde eriyormu yoksa ordamı kalıyor kalırsa kayma gibi vs sorunlar yaratırmı ne yapmalıyım lütfen yardım edin kızım günbegün gözümün önünde eriyor

Özgür replied 8 sene önce

Öncelikle geçmiş olsun;

Kızınız 3 yaşında olduğu için özefagus stent işlemi için şu anda çok uygun bir zamanlama değil, çünkü kızınızla birlikte kızınızın da özefagusu büyümekte, gelişmektedir. Bu nedenle büyüyen ve gelişen bir organa stent yerleştirmek tercih edilen bir yöntem değildir. Son yıllarda eriyebilen özefagus stentler geliştirilmiş olmakla birlikte rutin kullanıma girmemiştir. .Ancak eriyebilen stentler başka çözüm yolu kalmadığında çocuklarda son çare olarak tercih edilmelidir.

Çocuğunuz için yapılan endoskopik genişletme işlemi yapılabilecek tedavi seçenekleri arasında yer almaktadır. Ancak skopi eşliğinde özefagus balon dilatasyonu da tercih edilebilir. Bu yöntemin endoskopik yönteme birtakım avantajları ve dezavantajları mevcuttur. En büyük dezavantajı işlemin skopi altında yapılması ve bu nedenle hastaya işlen sırasında radyasyon verilmesidir. Hastamız çocuk olduğu için Radyasyon çekincemiz daha da fazla olacaktır. İkinci dezavantajı işlemin genel anestezi ile yapılmasıdır. Ancak verilen genel anestezi kısa süreli anestezi olduğundan hastalarımızda bu konu ile ilgili sorun yaşamamaktayız. Bu iki çekince dışında yöntemin birtakım avantajları da mevcuttur. Örneğin işlem sırasında eş zamanlı olarak özefagus pasaj grafisi çekilebildiğinden darlıklar an an görüntülenebilmektedir. Balon dilatasyonu sonrasında yeterli açıklığın oluşup oluşmadığı monitörden izlenerek gerekirse aynı bölgeye ardarda 5-6 kez genişletme imkanı doğmaktadır. İşlem sonunda yeterli genişlemenin oluşup oluşmadığı yine grafi çekilerek bakılabilmektedir. Ayrıca birden fazla bölgede darlığı bulunan hastalarda aynı seansta darlık yerleri yine grafi ile belirlenerek aynı seansta her darlığa ayrı ayrı dilatasyon işlemi uygulanabilmektedir. İşlemin komplikasyon oranı düşüktür. Kendi deneyimimizden söyleyebiliriz ki bu işlemi uyguladığımız yüzlerce hastadan sadece 1-2 sinde 1-2 gün hastanede kalmayı gerektirecek problemler oluştu, ancak bu hastalar yağ çöz içen hastalar değildi, daha önce yemek borusu ameliyatı olan hastalardı. Yağçöz, porçöz içen grupta böyle bir sorunla karşılaşmamaktayız.

Kısaca özetlemek gerekirse;

Tarif ettiğim yöntem Girişimsel Radyolojide yapılan, endoskopik işlem gerektirmeyen alternatif bir yöntemdir. Sonuçları etkin ve başarılıdır. Birtakım avantajları bulunmakla birlikte radyasyon ve genel anestezi çekincesi bulunmaktadır.

Yemek borusuna stent yerleştirme işlemi etkin ancak çocuklarda büyüme gelişme nedeniyle sık tercih edilmemektedir. Eriyebilen yemek borusu stentler mevcuttur ve gerekli durumlarda kullanılabilmektedir.