Venöz Port Yerleştirilmesi

Tiroid Biyopsisi
7 Şubat 2017
Kemoembolizasyon
7 Şubat 2017

Venöz Port Yerleştirilmesi

Venöz Port nedir?

Venöz port-kateter sistemi, büyük toplar damarlar içerisine yerleştirilen plastik boru şeklinde bir kateter ve cilt altına yerleştirilen bir rezervuardan oluşan tıbbi bir cihazdır.

Venöz Port kateterleri ne amaçla uygulanır?

Özellikle kanser hastalarında kullanılan birtakım ilaçların kol damarlarından verilmesi ile damar duvarlarında fibrozis denen geri dönüşümü olmayan hasarlar oluşmaktadır. Kemoterapi alan hastaların kol damarlarında incelme oluşması ve bir süre sonra ilaç verilecek damar bulunamaması bahsedilen bu nedenden kaynaklanmaktadır. İşte venöz port kullanımı ile hastaların kol, ayak gibi damarlardan ilaç alması engellenmektedir. Ana toplardamarlar içerisine yerleştirilen bu cihaz sayesinde hastalar kollarına herhangi  bir iğne batırılmadan , kullanılacak ilaçları direkt olarak ana damarları içerisine alırlar. Böylelikle kemoterapi ilaçları ince kol damarları ile temas etmeden direkt olarak ana damarlara ulaşmış olur.

Ayrıca bu uygulama ile kan alınmakta zorlanan hastalarda, örneğin damarları ince ve zor bulunan hastalarda, kolaylıkla can acıtmadan kan alınabilmektedir.

Venöz portlar ile sadece kemoterapi ilacı değil, damar içi uygulanacak her türlü ilaç verilebilmektedir. Uzun süre damar içi ilaç alacak hastalar venöz portlar sayesinde güvenli ve daha az can acıtan bir uygulamaya sahip olurlar.

Venöz Port uygulamasının avantajları nelerdir?

Venöz por kateter sistemleri tamamen kapalı sistemlerdir. Hem damar içerisinde kalan enjeksiyon kanülü (plastik tüp) hem de para büyüklüğündeki metal rezervuar cilt altında kalmaktadır.  Bu nedenle ciltten dışarıya açık bir yara veya ciltten dışarı açık herhangi bir cihaz bulunmadığından enfeksiyon ihtimali ortadan kalkmaktadır. Özellikle kemoterapi alan onkoloji hastalarında bu durum özel önem arz etmektedir.

Ayrıca venöz portlar sayesinde kol ve bacak damarları gibi ince damarlar yerine daha merkezi ana damarlar kullanıldığından alınan ileçların damarlara zarar verme ihtimali de en aza inmektedir.

Venöz port kateter sistemleri hastaların daha konforlu ve güvenli olarak tedavi almalarını sağlayan sistemlerdir.

Neden Venöz Port?

  • Güvenli bir yöntemdir.
  • Enfeksiyon ihtimalini azaltırlar.
  • Kapalı sistemlerdir.
  • İlaçların damarlara zarar gelmesini engellerler.
  • Damar bulunması zor olan hastalar için idealdir.
  • Her türlü damar içi uygulanacak ilaç için kullanılabilir.
  • İğne fobisini azaltır, konforludur.

Venöz Port nasıl uygulanır?

Venöz portlar sıklıkla sağ ya da sol göğüs ön duvarına yerleştirilirler. Bu yerleştirme işlemi sıklıkla skopi cihazı denen bir cihaz eşliğinde anjiografi veya girişimsel radyoloji odalarında yapılmaktadır. Venöz port kateter sistemleri iki kısımdan oluşur.  İlaç uygulaması yapılan bozuk para büyüklüğünde rezervuar kısmı sağ ya da sol göğüs ön duvarına lokal anestezi ile küçük bir kesik açılarak yerleştirilir. İkinci kısım olan plastik tüp kısmı ise boyundaki ana toplar damar içerisine yerleştirilir. Daha sonra rezervuar ve plastik tüp kısmı birleştirilerek cilde açılan kesi dikiş ile kapatılır. Böylelikle cihaza ait hiçbir kısım cilt dışında kalmaz, enfeksiyon ihtimali en aza indirilmiş olur.

Port kateter sistemi lokal anestezi ile küçük bir operasyonla yerleştirilir. Steril şartlar sağlanarak yerleştirilmesi önem arz etmektedir. Ayrıca sistemin iyi çalışması için hastanın boyuna ve kilosuna uygun ölçülerde cihaz kullanımı gerekir.

İşem öncesi ve sonrası neler yapılmalıdır?

İşlem öncesi hastada açlık durumu sağlanmalıdır. Ayrıca hastanın işlem günü veya yakın zamanda yapılmış kan tahlilleri ile venöz port kateteri yerleştirme işlemine uygun olup olmadığı araştırılır.

İşlem sonrası hastanın venöz port yerleştirilen bölgeye bir süre bakım uygulaması gerekmektedir. İşlemden birkaç gün sonrasına kadar dikişli bölgeye su değmemesi, işlem sonrasında önleyici antibiyotik kullanımı , uygun bir zaman sonra dikişlerin alınması önem arz etmektedir. Venöz port kateter takılması sonrasında kısa aralıklar ile operasyon alanının hekim tarafından kontrol edilmesi olası enfeksiyon gelişiminin önlenmesi açısından fayda sağlayabilir.

Venöz port kateter sisteminin kullanımında , özellikle portu kullanacak sağlık personelinin bu konuda deneyimli olması gerekmektedir. Her venöz port kullanımı sonrası port rezervuarının serum solüsyonu ile yıkanması rezervuar pıhtılaşmasını ve tıkanıklığı önceleyecektir.

 

E-Bülten Aboneliği

+1000 Abone arasına sizde katılın. Yeni yazılarımızdan haberdar olun.

Comments are closed.