Embolizasyon nedir?
Embolizasyon işlemi, tıbbi nedenler ile vücuttaki damarlardaki kan akımının durdurulması işlemidir. Yani bu işlem ile damarlarda tıbbi nedenler ile tıkanma sağlanır. Embolizasyon işlemi Girişimsel Radyologlar tarafından uygulanan bir tedavi metodudur.
Hangi durumlarda embolizasyon uygulanır?
Birçok tıbbi durumda hastanın tedavisi için embolizasyon işlemi gerekebilir. Embolizasyon işlemi gerektiren ve sık karşılaşılan durumlar aşağıda sıralanmıştır.
Kanamaya bağlı embolizasyon yapılan durumlar:
Kanser dokusunun tahrip edilmesi amacıyla yapılan durumlar:
Kan yapıcı organların hastalıklarında:
Doğuştan kaynaklanan damarsal yapıların embolizasyonu:
Tarfilenen durumlar dışında daha bir çok durum ve hastalıkta embolizasyon işlemi yapılabilmektedir.
Embolizasyon işlemi nasıl bir işlemdir?
Embolizasyon işlemi anjiografik bir işlemdir. Girişimsel Radyolojide anjiyografi odasında yapılmaktadır. Diğer anjiografi işlemleri gibi kasıktan yapılan standart anjiyografi girişimi ile gerçekleştirilmektedir. İşlem lokal anestezi ile yapıldığı için hasta işlem sırasında ağrı hissetmez. Ancak beyin gibi organlarda yapılan embolizasyon işlemlerinde hasta hareketsizliği sağlanması amacıyla genel anestezi uygulanır. Nadiren embolizasyon işlemi sonrası ağrı görülebilmektedir. Özellikle karında gerçekleştirilen embolizasyon uygulamalarında (örneğin; rahim miyomlarında, karaciğer tümörlerinde) işlem sonrası geçici ağrılar oluşabilmektedir.
İşlemde, embolizasyon işlemi uygulanacak bölgeye damar içerisinde ilerleyebilen kateterler (plastik borular) ve kılavuz teller ile ulaşılır. Daha sonra tıkanma sağlanacak damarlar içerisine yine bu kateterler ile özel damar tıkayıcı maddeler (embolizan ajanlar) verilerek bu bölgedeki kan akımı kesilmiş olur.
Embolizasyonda ne tür tıkayıcı maddeler kullanılır?
Embolizasyon ajanları denen tıkayıcı maddeler birkaç çeşittir. Bunlar kısaca;
Embolizasyon işleminin avantajları nelerdir?
Embolizasyon işleminin dezavantajları var mıdır?
+1000 Abone arasına sizde katılın. Yeni yazılarımızdan haberdar olun.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.
Gizliliğinize saygı duyuyor ve korumayı ciddiye alıyoruz.