Kateter nedir?
Kateter, tıpta kullanılmak üzere ince plastik tüp şeklinde dizayn edilmiş uzun borulara verilen isimdir. Steril şekilde ambalajlanmış vücutta reaksiyon yaratmayan plastik bir maddeden imal edilmiştir.
Kateterizasyon işlemi nedir?
Kateterizasyon işlemi damar ve vücut içerisinde biriken sıvılar içerisine kateter yerleştirme işlemine verilen isimdir.
Kateterizasyon hangi durumlarda kullanılır?
Tıpta genel olarak 2 durumda kateterizasyon uygulanır. Bunlar;
1.Damarsal yapıların kateterizasyonu
Damar içerisine kateter yerleştirme işlemidir. Standart anjiografi uygulamaları, diyaliz amaçlı uygulamalar, toplar damar içine yapılan uygulamalar (örneğin kemotepati uygulamaları, venöz port uygulamaları) bu grup altında toplanabilir.
2.Vücutta biriken sıvılara yönelik kateterizasyon işlemleri
Vücutta biriken sıvıların vücut dışına boşaltılması amacıyla yapılan kateterizasyon işlemdir. Bu işlemlere bazen drenaj işlemleri de denmektedir. Apse drenaj işlemlerinde, anestezide kullanılan epidural katerizasyonda, vücut içerisine konan şantlarda bu tür kateterizasyon uygulanmaktadır.
Kateter bakımı nasıl yapılır?
Kateterler vücut içerisi ile vücut dışarısı arasında açık bir bağlantı sağladığından enfeksiyona açık kaynaklardır. Bu nedenle özenle bakım yapılmalıdır. Takıldığı günden itibaren cilde giriş yeri kontrol edilmeli, enfeksiyon bulguları varsa uygun teknikle çıkartılmalı veya yenisi takılmalıdır.
Özellikle diyaliz kateterleri tıkanmaya meyil göstermektedirler. Bu nedenle her kullanımdan sonra içi özel kan sulandırıcı solüsyonlar ile yıkanmalıdır. Böylelikle kateter içerisinde kan pıhtısı oluşması engellenmiş olur.
Çalışan bir kateterin aniden çalışmaması durumunda kateter ile ilgili bir problem olma ihtimali göz önünde bulundurularak acilen ilgili hekim ile müracaata geçilmelidir.
+1000 Abone arasına sizde katılın. Yeni yazılarımızdan haberdar olun.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.
Gizliliğinize saygı duyuyor ve korumayı ciddiye alıyoruz.